GOSPA LURDSKA - DAN BOLESNIKA

Ispis

 

U nedjelju, 11. veljače je blagdan Gospe Lurdske. To je ujedno i dan bolesnika. U našoj župi ćemo u subotu, 10. veljače 2018. u 18 sati slaviti Sv. Misu u župnoj crkvi za sve bolesne iz naše župe. Molit ćemo za zdravlje duše i tijela i podijeliti bolesničko pomazanje potrebnima. Molimo članove obitelji da dovedu svoje stare i bolesne ukoliko su u kakvoj – takvoj fizičkoj mogućnosti. Također pozivamo sve župljane na sudjelovanje u molitvi za bolesne.

Molitveni program:

- sv. Ispovijed i sv. Krunica u 17:30 sati;

- pobožnost Gospi Lurdskoj i sv. Misa u 18 sati, molitva za bolesnike;

- sakrament sv. Bolesničkog pomazanja.

Svi smo mi na neki način bolesni, ranjeni i trebamo Liječnika, koji sve bolesti duha, duše i tijela može i želi izliječiti. Potrebno je samo naše predanje Njemu i Njegovoj milosti. Pri primanju sakramenta Bolesničkog pomazanja, ako ga s vjerom primamo, dozvoljavamo Isusu, koji je najveći Liječnik, da dođe u naš život, i da ublaži naše boli, pa čak i potpuno ozdravi od bolesti kojima smo shrvani.

Gospa Lurdska - zaštitnica bolesnika i utočište grešnika

Blažena Djevica Marija Lurdska spomendan je na ukazanja Majke Božje 1858. godine u Lurdu djevojčici Bernardici Soubirous.

Marija joj se predstavila: "Ja sam Bezgrešno začeće!" Po njezinoj želji otvoren je izvor na kojem su mnogi ozdravili, podignuta je crkva, vjernici su pozvani da mole i čine pokoru za obraćenje grešnika. Po mnogim su zemljama svijeta podignute lurdske spilje i Mariju se časti kao Gospu Lurdsku.

Gospino ukazanje u Lurdu u jednom pismu opisala je sama vidjelica Sv. Bernardica ovako: "Jednog dana godine 1858. pođoh k obali rijeke Grave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Na to podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, na obadvjema nogama imala je žutu ružu iste boje kao i njezina krunica. Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Trgnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se prekrižiti, ali ne mogoh dići ruku ka čelu. A pošto se ona gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke, napokon sam uspjela. Odmah počeh moliti krunicu. Gospođa je prebirala zrnca krunice, ali nije micala usnama. Kad završih krunicu, viđenje odmah nestade." Druge dvije djevojčice nisu ništa vidjele. Vidjelica ističe da joj je Gospođa progovorila tek za trećeg viđenja i pitala je hoće li dolaziti na isto mjesto kroz petnaest dana. Također je rekla da prenese svećenicima da joj na tom mjestu izgrade kapelicu. Bernardici je zapovjedila da se napije vode iz male lokvice koja se pretvara u potok u kojemu su mnogi bolesnici našli ozdravljenje. Zato je ovaj blagdan i proglašen svjetskim danom bolesnika. Nakon više upita Bernardice da se predstavi Gospođa je sa smiješkom odgovorila: "Ja sam Bezgrješno Začeće" što je kasnije proglašeno i kao dogma Katoličke crkve. Gospa je prigodom ukazivanja Bernardici povjerila i tri tajne. 10 godina nakon ukazivanja tj. 1868. Bernardica stupa u Družbu karitativnih i školskih sestara iz Niversa.

Lurd je prodor neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Gospa se za izvršenje svoje poruke poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćerkom. Da smo mi birali, vjerojatno bi izabrali nekoga drugoga. Ali Gospodnji su putovi i misli drugačiji od naših. On, a tako i Majka Božja, izabiru malene i ponizne. U njihovim očima povlašteno mjesto mogu imati samo ponizne duše. I to je jedna od velikih poruka Lurda. Neraspadnuto Bernardicino tijelo u Neversu svjedoči i danas kako su Gospodinu mile djevičanske, ponizne i patničke duše.

Lurdska ukazanja potiču cijelu Crkvu na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima i siromasima.