GOSPA OD ANĐELA - PORCIJUNKULSKI OPROST

 U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni.

Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Potpuni oprost koji se veže uz blagdan Gospe od Anđela nije samo ispovijed. U ispovijedi se brišu naši grijesi. No, postoje određene nesavršenosti, potreba da se duša liječi. Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Od vječne kazne dobivamo oprost na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo ‘odraditi’, otplatiti ili ovdje na zemlji dobrim djelima, molitvama…. ili poslije smrti u čistilištu. Da ne bi morali tu dušu liječiti u čistilištu poslije smrti, Bog nam daje priliku već na zemlji u našim životima, da se tu liječimo pokorom. Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od kazna za grijehe, što je bilo iz raznih razloga mnogima nemoguće.

Budimo svi u prilici najbolje iskoristiti milosti darovane ovim oprostom.

U našoj župi imate priliku za sv. Ispovijed i danas i sutra prije svih sv. Misa, pogotovo prije večernje sv. Mise, kada će ispovjedati dosta svećenika.

Porcijunkula je jedno od najvažnijih mjesta Franjevačkog reda i bez upoznavanja njene važnosti ne bi mogli upoznati ni svetog Franju, a ni Franjevački red.

Porcijunkula je Crkva nadomak Asiza u talijanskoj pokrajini Umbriji. Porcijunkula se smatra kolijevkom Reda već od samih njegovih početaka. Samo ime Porcijunkula dolazi iz latinskog jezika gdje riječ portiuncula znači komadić.

U ljeto 1216. god., sv. Franjo je boravio u kapelici sv. Marije od Anđela. Noć prije njegova puta u Perugiu, u posjetu papi Honoriju III. imao je viziju Krista i Njegove Majke, okružene anđelima. Gospodin je rekao: “Franjo, zatraži od mene što god želiš na slavu Božju i spasenje ljudi.”

Sveti Franjo je odgovorio: “Gospodine, molim ti se po posredovanju Djevice, zagovarateljice čovječanstva i ovdje prisutne, da udijeliš oprost svima koji posjete ovu crkvu.” Blažena Djevica se poklonila pred svojim Sinom da podupre molbu. Gospodin je rekao Franji da ode k papi i dobije željenu uslugu. Premda su mnogi kardinali bili poprilično protiv ove ideje, papa se ubrzo složio s Franjinim zahtjevom. Bio je to Porciunkulski oprost od 2. kolovoza.

Zašto je to sv. Franjo zatražio posredstvom Blažene Djevice Marije umjesto da se izravno obrati Kristu? Možda jer nije želio uznemiravati Višnjega zahtjevom koji nije bio dio Njegove volje. Sv. Franjo je znao da Blažena Djevica poznaje božansku volju bolje od ikoga tko je ikada živio. Bilo mu je zato draže zatražiti to preko nje.

Evo još jednog načina na koji sv. Franjo može biti uzorom nama kao što je bio nebrojenom mnoštvu tijekom prošlih stoljeća. Kada želimo uputiti neki zahtjev našem Gospodinu a nismo sigurni da je to i Njegova volja, uvijek to možemo učiniti preko “Zagovarateljice čovječanstva.”

Top