Blagoslovljen križ na brdu Ozren podignut na inicijativu mladih iz sela Gornji Hamzići

3. ožujka ljeta Gospodnjeg 2012. na brdu Ozren, vrhu Krstine, župnik župe sv. Stjepana iz Čerina fra Dario Dodig blagoslovio je križ visine 6 m; i težine 986 kg. Inicijatori ovog poduhvata su mladi iz sela Gornjih Hamzića koji se već  tri godine pripremaju za ovaj dan. Naime mladež je se prije tri godine zavjetovala da će na vrhu brda Krstina sagraditi križ koje će se vidjeti iz cijele župe sv. Stjepana na Čerinu. Ovo im je uspjelo te u zimu dana 5. veljače 2011. podigli su križ i čekali još svečani blagoslov.

Put do vrha brda Ozren je bio težak i strmovit. Mladež je svojim mladim rukama vješto trsila, ravnala i zbijala ovaj tvrdi hercegovački kamen da se danas može k njemu doći bez ikakvih problema. U teškim ljetnim vremenima dok su se njihovi vršnjaci kupali  i uživali na moru, mladi iz Gornjih Hamzića su se kupali u svome znoju trseći i praveći put do vrha Ozrena da bi mogli iznijeti križ.

Tako uz mlade spretne ruke iznijeli su križ na vrh u dijelovima koji su gore sastavili i postavili ga da prkosi vjetru, kiši i snijegu. Križ tako na brdu stoji i danas osvijetljen sa nekoliko malih lampica, izgleda da se u svima nama uistinu rađa ono betlehemsko svijetlo koje čovjeka uvijek poziva na poniznost i ljubav prema Bogu kojega su naši starci sačuvali od osmanlijskog zuluma. Vrijedan pothvat mladih iz jednog sela, zbilja ovdje vrijedi ono pravilo „kad se mlade ruke slože, sve se može“.

Top